010 - 3070237
Ma - Vr : 09:00 - 17:30

Wat kost het hypotheekadvies?

De kosten voor hypotheekadvies variëren tussen de € 80 tot € 175 per uur, inclusief btw. Een hypotheekadviseur heeft ongeveer 20 uur nodig voor een compleet hypotheekadvies, en dat komt neer op een totaalbedrag tussen de € 1600 en € 3500.

Tariefvorm

Er kunnen verschillende tariefvormen worden gehanteerd:

  1. een uurtarief (vooral geschikt voor losse advieswerkzaamheden van beperkte omvang);
  2. een vast bedrag (praktisch voor helder afgebakende werkzaamheden zoals het opstellen van een financieel plan);
  3. een abonnement (waarbij naast het opstellen van uw financieel plan ook regelmatige updates en een vragenservice zijn inbegrepen);
  4. een combinatie van deze drie.
Complexiteit

Met welke kosten je te maken krijgt, hangt vanzelfsprekend ook af van de complexiteit van jouw adviesvraag. Zoek je een antwoord op één vraag of wil je een gedetailleerd financieel plan door ons laten opstellen? Heb je een vraag over jouw persoonlijke financiën of die van jouw bedrijf? Welke fiscale en juridische aspecten moet je de adviseur laten meewegen?

Maatwerk

Kortom: de kosten die met jouw vraagstuk zijn gemoeid, vormen een maatwerkkwestie. Maak daarom gerust een vrijblijvende afspraak om dit in een persoonlijk gesprek af te stemmen.

Belasting en hypotheekadvies

De advies- en afsluitkosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar, indien de hypotheekrente dit ook is. Heb je hypotheekadvies van ons gehad en zie je af van de hypotheek, dan mag je de advieskosten niet aftrekken voor de inkomstenbelasting.

Gebruik je een deel van de hypotheek voor de aanschaf van een auto, wasmachine of creëer je extra financiële ruimte voor jezelf, dan kun je de rente en de hiermee samenhangende kosten ook niet aftrekken.

Voor meer informatie ga naar de website van de belastingdienst: Eigen woning – welke kosten mag ik aftrekken?

Btw en hypotheekadvies

Over de advieskosten voor een hypotheek betaal je geen btw, ook niet als je geen hypotheek afsluit. Als het adviesgesprek is bedoeld om een hypotheek af te sluiten via de tussenpersoon waarmee je het gesprek hebt gevoerd, hoef je geen btw te betalen. Adviezen gericht op bemiddeling voor een ander krediet of bijvoorbeeld een spaarproduct vallen ook onder de btw-vrijstelling.

Een schriftelijke ‘overeenkomst van opdracht’ geldt als bewijsmiddel voor het aantonen van het doel van de werkzaamheden.

Als je (slechts) advies inwint en je neemt geen financieel product af (bijvoorbeeld een second opinion), dan betaal je wel 21% btw.

Ga je voor het eerst een hypotheekgesprek voeren met een adviseur? Gelukkig hoef je er niet onvoorbereid aan te beginnen.
Kijk op de website van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) voor een goede start.

Bel mij terug!

    Kies soort vraag:

    Contact informatie:

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.