010 - 3070237
Ma - Vr : 09:00 - 17:30

Subsidies voor verduurzaming

Sinds vorig jaar (1 januari 2021) zijn de Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) en de oude ISDE opgegaan in de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (de nieuwe ISDE). Ook de voorwaarden zijn aangepast. Voor woningeigenaren die deelnemen aan een VVE blijft de SEEH in 2021 en 2022 nog nog wel bestaan.

Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

De Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE) is de belangrijkste subsidieregeling voor verduurzaming voor woningeigenaren. De subsidie is een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, aansluiting op een warmtenet en isolatiemaatregelen. Voor de arbeidskosten voor isolerende materialen, geldt soms het lage btw-tarief van 9%.

In 2022 is er € 228 miljoen budget beschikbaar voor zonneboilers, (hybride) warmtepompen, isolatiemaatregelen en aansluitingen op een warmtenet. Voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen is er in 2022, 30 miljoen budget beschikbaar. Jaarlijks komt er een nieuw budget beschikbaar. De ISDE-subsidie loopt door tot 2030.

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kan worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO). Via de website rvo.nl kan de aanvraag worden ingediend. Voor de volgende voorzieningen kan de subsidie worden aangevraagd:

 • een warmtepomp;
 • een zonneboiler;
 • een aansluiting op een warmtenet;
 • 5 typen isolatiemaatregelen (Per type maatregel gelden verschillende voorwaarden).

Dit ISDE is geen subsidie voor:

 • nieuwbouwwoningen
 • airco (ook wel lucht-lucht warmtepomp)
 • uitbreiding van een woning (uitbouw)
 • gevelisolatie als de spouwmuur al is geïsoleerd

Heb je vragen over subsidies voor verduurzaming in combinatie met je hypotheek? Je kunt ons per mail bereiken op vooruaanhetwerk@dethuisadviseur.nl of neem telefonisch contact met ons op via 010 – 30 70 237.

Vrijblijvende afspraak maken?

Wij zijn er om je te helpen de juiste keuze te maken. Wacht niet langer en neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.

Bel mij terug!

  Kies soort vraag:

  Contact informatie:

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.