010 - 3070237
Ma - Vr : 09:00 - 17:30

Periodiek aflossen

Met ingang van 1 januari 2013 geldt de hypotheekrenteaftrek alleen voor leningen met een annuïtair of lineair aflossingsschema van maximaal 360 maanden waarbij de schuld volledig wordt afgelost. De hypotheekrente blijft zelfs aftrekbaar als er meer wordt afgelost dan op basis van een vast aflossingsschema, dat zowel lineair of annuïtair kan zijn.

Er zijn dus twee hypotheekvormen waarbij periodiek wordt afgelost. Het gaat om de volgende hypotheekvormen:

  • De lineaire hypotheek
  • De annuïtaire hypotheek

De lineaire hypotheek?
Bij een lineaire hypotheekvorm betaal je maandelijks een vast bedrag aan aflossing, waardoor je hypotheekschuld geleidelijk aan kleiner wordt. Daarnaast betaal je ook maandelijks hypotheekrente. De hypotheekrente wordt steeds berekend over de overgebleven hypotheekschuld. Bij een lineaire hypotheek los je periodiek af gedurende de gehele looptijd met een vast bedrag. Je hypotheekschuld wordt geleidelijk kleiner.  Het periodiek af te lossen bedrag is gelijk aan het geleende bedrag gedeeld door het aantal aflossingstermijnen.

Het is gebruikelijk dat een geldnemer maandelijks achteraf rente en aflossing betaalt. Dit leidt tot lagere lasten over de hele looptijd in vergelijking met bijvoorbeeld aflossing jaarlijks achteraf.

Wat is een annuitaïre hypotheek?
Bij een annuïtaire hypotheek los je gedurende de gehele looptijd periodiek af en betaalt een vast bedrag aan hypotheekrente en aflossing. Het is gebruikelijk dat een geldnemer maandelijks achteraf betaalt aan de hypotheekaanbieder. De hypotheekschuld wordt geleidelijk kleiner. De annuïteit blijft maandelijks gelijk waarbij er een verschuiving plaatsvindt tussen het rentebestanddeel en de aflossingscomponent. De samenstelling van de annuïteit verandert gedurende de looptijd. Het aflossingsdeel neemt toe en het rentedeel neemt af.

Heb je vragen over de periodieke aflossing (annuïtair of lineair) van je hypotheek? Je kunt ons per mail bereiken op vooruaanhetwerk@dethuisadviseur.nl of neem telefonisch contact met ons op via 010 – 30 70 237.

Vrijblijvend een afspraak maken?

Wij zijn er om je te helpen de juiste keuze te maken. Wacht niet langer en plan online een gratis oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs.

Bel mij terug!

    Kies soort vraag:

    Contact informatie:

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.