Westwagenstraat 79-B, Gorinchem
Ma - Vr : 09:00 - 17:30
010 - 3070237

Starterslening

De Staterslening is een lening die door sommige gemeenten in samenwerking met het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVn) ter beschikking wordt gesteld aan consumenten die voor de eerste keer een woning kopen.

Een starterslening overbrugt het verschil tussen het bedrag dat de koper verplicht met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) maximaal kan lenen en het bedrag dat hij nodig heeft voor de verwerving van de woning. De verwervingskosten bestaan uit de koopsom en de bijkomende kosten.

Gemeente

De gemeente draagt het risico. Veel gemeenten hanteren als vuistregel dat de starterslening niet meer mag bedragen dan 20% van de verwervingskosten van de woning. Over de starterslening hoeft de eerste drie jaar geen rente betaald te worden.

Wel geldt sinds 2017 de aflossingsverplichting. Om deze reden wordt de starterslening omgezet in een combinatielening. Uit deze combinatielening worden de aflossingen betaald. De combinatielening valt in box 3 en over deze lening is de rente dus niet fiscaal aftrekbaar.

Als het inkomen na de eerste drie jaar niet toereikend is voor het opbrengen van de extra lasten kan na een hertoetsing een aangepaste maandlast worden afgesproken.

Voorwaarden:
 • Eerste lening met NHG
 • Starterslening in de vorm van een tweede hypotheek, het SVn via de gemeente.
 • Mogelijk aanvullende voorwaarden. Deze informatie kan de consument inwinnen bij de eigen gemeente.
Kenmerken starterslening:
 • Looptijd is maximaal 30 jaar
 • Verplichte rentevaste periode van 15 jaar
 • Hoogte starterslening is afhankelijk van het inkomen.
 • De verhouding verschilt per gemeente.

Uitvoering is in de meeste gevallen via de gemeente.

Vrijblijvende afspraak maken?

Wij zijn er om je te helpen de juiste keuze te maken. Wacht niet langer en neem contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.

Bel mij terug!

  Kies soort vraag:

  Contact informatie:

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.