Westwagenstraat 79-B, Gorinchem
Ma - Vr : 09:00 - 17:30
010 - 3070237

Eenmalig aflossen

Tot 2013 was het voor veel mensen mogelijk om een hypotheek af te sluiten waarbij aflossing plaatsvond aan het einde van de looptijd (eenmalig aflossen). Gedurende de gehele looptijd was alleen de hypotheekrente verschuldigd over de gehele hoofdsom en tijdens looptijd vond er geen aflossingen plaats.

De geldnemer die onder het fiscaal regime van 2012 of eerder valt, maakt hierdoor gebruik van een groter fiscaal voordeel als gevolg van de hypotheekrenteaftrek. Voor bestaande gevallen geldt namelijk het overgangsrecht.

Er zijn drie hoofdvormen waarbij aflossing aan het einde van de looptijd ineens mogelijk was:

 • Hypothecaire geldlening met aflossing via een levensverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht
 • Effectenhypotheek
 • Aflossingsvrije hypoheek

Aflossen via een levensverzekering

Een levenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er tijdens de looptijd niet wordt afgelost. In plaats daarvan wordt er een levensverzekering afgesloten waarmee je waarde opbouwt en waarmee de hypotheek aan het eind van de looptijd (of bij eerder overlijden) wordt afbetaald.

De meest bekende hypotheken met aflossing via een levensverzekering zijn:

 • Traditionele levenhypotheek
 • Spaarhypotheek
 • Beleggingshypotheek
 • Hybridehypotheek of spaarbeleggingshypotheek

Heb je vragen over de levenhypotheek? Je kunt ons per mail bereiken op vooruaanhetwerk@dethuisadviseur.nl of neem telefonisch contact met ons op via 010 – 30 70 237.

Meer informatie over dit onderwerp vind je ook terug op de website van de Belastingdienst. De onderwerpen die je daar treft:

Vrijblijvende afspraak maken?

Wij zijn er om je te helpen de juiste keuze te maken. Wacht niet langer en plan online een gratis oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs.

Bel mij terug!

  Kies soort vraag:

  Contact informatie:

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.