Zorgen zonnepanelen voor extra brandgevaar?

Het plaatsen van zonnepanelen lijkt eenvoudig, maar waarom moet je echt een deskundige inschakelen?

Zonnepanelen zijn bijna niet aan te slepen. Het investeren in zonnepanelen kan een goede investering zijn. Maar hoe zit het met het brandgevaar?

Zonnepanelen zijn sterk in opkomst, dus storten ook meer bedrijven zich op het installeren van zonnepanelen. Daar ligt ook gelijk het gevaar. Er is verstand van zaken nodig voor het installeren van de panelen. Iedereen kan ze wel op het dak bevestigen, maar een onjuiste montage kan voor een verhoogd brandgevaar zorgen.

Wat zijn de gevolgen van verkeerde installatie?

Op meerdere vlakken kan het laten installeren door een ondeskundige schade opleveren. Verkeerde montage op daken kan zorgen voor schade door lekkage. Water zoekt altijd een weg, dus als er schroeven op een verkeerde manier in daken worden aangebracht, kun je lekkageschade krijgen. Het gevaar van brand is natuurlijk nog veel groter. Door slechte bekabeling kan er een verhoogd brandgevaar optreden. Hetzelfde kan gebeuren met een verkeerde aansluiting. Ook verkeerde omvormers kunnen voor brandgevaar zorgen.

Opstalverzekering

Zonnepanelen die op een eigen woning liggen vallen onder de opstalverzekering. Bij sommige verzekeraars zijn de zonnepanelen automatisch meeverzekerd. Bij een aantal verzekeraars is het standaard bedrag aan de lage kant en moet de dekking verhoogd worden.

Huur je een woning of zit je in een appartement, dan heb je geen opstalverzekering. Zonnepanelen kun je dan (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering. Dit kan bij de meeste aanbieders.

Hoe zijn ze gemonteerd? 

Let bij het verzekeren van zonnepanelen goed op de manier waarop de zonnepanelen gemonteerd zijn. Liggen ze los op het dak, wat vaak voorkomt bij een plat dak, dan zijn ze geen onderdeel van het onroerend goed. Grote kans dat ze dan niet gedekt worden door de opstalverzekering. Zijn de zonnepanelen vastgeklikt op een schuin dak, ook dan is het niet zeker of het onder het onroerend goed valt. Alleen als ze vastgeschroefd zitten op het dak vallen ze vaak onder de verzekering.

Heb je zonnepanelen en twijfel je over de dekking van jouw opstalverzekering? Neem dan contact met ons op.