Looptijd van de aflossingsvrije hypotheek

In veel oudere hypotheken zit een aflossingsvrij deel. Wat gebeurt er op de einddatum? Is de standaard looptijd verlengen een optie? 

De aflossingsvrije hypotheek was jarenlang populair door de lage maandlasten en de maximale renteaftrek. Na 2011 mochten nieuwe hypotheken nog maar voor de helft aflossingsvrij zijn.

Ook de aflossingsvrije hypotheek heeft een einddatum. Maar daar is de hypotheek niet op ingesteld. Per de einddatum van de hypotheek is er nog niets afbetaald op de hypotheekschuld. Alleen door extra aflossingen kun je de schuld verlagen. Aflossingen zijn geen onderdeel van deze hypotheekvorm. In het verleden is er onvoldoende nagedacht over het feit dat de beperkte looptijd voor problemen kan zorgen.

Hoe kan een looptijd van dertig jaar voor problemen zorgen? 

Bij het bereiken van de einddatum ga je er vanuit dat de hypotheek wordt verlengd, maar dat is niet altijd het geval. De hypotheek loopt bijvoorbeeld bij een geldverstrekker die niet meer bestaat of geen hypotheken meer verstrekt. Je kunt de hypotheek oversluiten naar een andere geldverstrekker, maar de andere partij moet je wel willen accepteren. Door een te laag pensioeninkomen kun je worden afgewezen voor een hypotheek. Het verlengen van de meeste aflossingsvrije hypotheken zal niet voor problemen zorgen, maar het gaat om de overige gevallen.

Er zijn in Nederland één miljoen huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek, dus veel huishoudens kunnen uiteindelijk tegen een probleem aanlopen.

Of je zet de hypotheek om naar een andere vorm 

De aflossingsvrije hypotheek heeft veel grotere nadelen dan de looptijd van dertig jaar. Bij het overlijden van een van de huiseigenaren wordt de hypotheek niet geheel of gedeeltelijk afbetaald zoals bij andere hypotheekvormen meestal wel het geval is. De schuld blijft maximaal, dus je blijft maandelijks hypotheeklasten houden, ook na jouw pensionering. Het kan in veel gevallen uit om de hypotheek over te sluiten naar een andere hypotheekvorm. Oversluiten kan zorgen voor betere voorwaarden en een lagere hypotheekrente.

Huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek hoeven zich geen zorgen te maken, maar doen er wel verstandig aan om de gevolgen na de einddatum van de hypotheek door te spreken met een hypotheekadviseur. Stel dit niet uit tot de einddatum van de hypotheek bereikt is.

Heb je vragen over jouw (aflossingsvrije) hypotheek? Wij kunnen de vragen beantwoorden.