Heb je last van een stijgende hypotheekrente?

Enkele geldverstrekkers hebben renteverhogingen doorgevoerd. Heeft een hogere hypotheekrente invloed op de maandlasten in jouw hypotheek?

De laatste weken zijn er een aantal renteverhogingen doorgevoerd. Wat als de hypotheekrentes de komende maanden sterk stijgen? Ga je er last van krijgen?
Het jaar 2021 begon goed wat betreft de hypotheekrentes. Geldverstrekkers zagen namelijk ruimte om de hypotheekrentes nog verder te verlagen. Maar ruim één maand later kwamen de eerste geldverstrekkers met renteverhogingen. Door een stijging van de rentes op staatsleningen zijn ook bepaalde hypotheekrentes naar boven bijgesteld. Het gaat om kleine verhogingen, maar de dalende trend kan hierdoor gebroken zijn. De verhogingen zijn vooral doorgevoerd op de langere rentevast periodes.

In 2020 hebben ook meerdere geldverstrekkers renteverhogingen doorgevoerd, maar deze werden weer opgevolgd door verlagingen.

Andere geldverstekkers hebben nog dalingen doorgevoerd
Het feit dat enkele partijen de rente verhogen hoeft nog niet te zeggen dat de rentes aan het stijgen zijn. In de eerste helft van februari hebben bijvoorbeeld Vista, Lloyds Bank en Triodos nog verlagingen doorgevoerd. In 2020 hebben ook meerdere geldverstrekkers renteverhogingen doorgevoerd, maar deze werden weer opgevolgd door verlagingen.

Wat moet ik met mijn hypotheek als de hypotheekrentes sterk stijgen?
Een stijging van de hypotheekrente heb je geen last van zolang je nog in een rentevast periode zit. Als je hypotheekrente vaststaat tot 2030, is de hoogte van de hypotheekrente in 2030 bepalend voor de toekomstige hypotheeklasten. Als je hypotheekrente nog een korte periode vaststaat, kun je nu in actie komen om de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten.

Kun je een hypotheek met een hoge hypotheekrente oversluiten?
Dat kan zeker, maar waarschijnlijk ben je wel een hoge boeterente verschuldigd. De misgelopen inkomsten van de geldverstrekker worden je dan in rekening gebracht. Deze zogenaamde boeterente kan in de tienduizenden euro’s lopen. Maar het voordeel van het oversluiten is dat je wel direct gaat profiteren van de lage hypotheekrente. Een bijkomend voordeel is dat je de lage hypotheekrente weer voor een lange periode vast kunt leggen.

Door het kopen van een ander huis kun je vaak boetevrij van je hypotheek af
Na het verkopen van je huis kun je meestal boetevrij van je hypotheek af. Een verhuizing is dus een manier om van je dure hypotheek af te komen, maar het is wel een ingrijpende manier met hoge kosten. Speciaal een ander huis kopen om van je hypotheek af te komen is waarschijnlijk geen verstandige keuze. Het is wel een extra voordeel als je toch al twijfelt over het kopen van een ander huis.

Wil je weten wat er mogelijk is met jouw hypotheek? Wij kunnen de opties met je doorspreken.