Een auto kopen met de overwaarde in je huis

Je kunt een tweede hypotheek afsluiten voor het financieren van een auto, maar dat is niet aan te raden. Waarom is dat?

Veel huiseigenaren hebben een flinke overwaarde in het huis. Een deel van de overwaarde kun je bijvoorbeeld gebruiken voor een auto, maar is het verstandig?
In ongeveer 87 procent van de koopwoningen zit een overwaarde. In 35 procent van de huizen zit een overwaarde van minimaal 100.000 euro. Met de overwaarde zijn er mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld een tweede hypotheek op het huis vestigen en het geld consumptief besteden. Je kunt er bijvoorbeeld een auto voor kopen, maar verstandig is het niet. De overwaarde in je huis is namelijk een fictieve overwaarde.

Kostentechnisch is het ook niet verstandig.​

Waarom is een tweede hypotheek voor het kopen van een auto onlogisch?
Het is niet zonder risico’s om een tweede hypotheek op het huis te vestigen, en zeker niet als je het geld gaat gebruiken voor het kopen van een auto. De huizenprijzen kunnen namelijk ook weer sterk dalen de komende jaren. Kostentechnisch is het ook niet verstandig. Een tweede hypotheek afsluiten brengt hoge kosten met zich mee. Het gaat je alleen al duizenden euro’s kosten om de hypotheek af te sluiten.

Een tweede hypotheek voor een auto lukt vaak niet
Een geldverstrekker wil jou graag een tweede hypotheek verstrekken, maar ze willen wel voldoende zekerheden dat ze het geld ook weer terugkrijgen. Bij het verstrekken van een tweede hypotheek voor het verbouwen van de woning heeft de geldverstrekker als voordeel dat het huis ook meer waard wordt. Hierdoor kun je eenvoudiger een extra hypotheek krijgen voor een verbouwing dan voor het kopen van een auto.

Een auto financieren met een lening is niet verstandig
Eén ding weet je zeker na het kopen van een auto, na de aankoop moet je eigenlijk alweer geld reserveren voor het vervangen van de auto. Een auto gaat jaren mee, maar uiteindelijk moet je deze weer vervangen. Door het financieren van een auto blijf je achter de feiten aan lopen. Beter is om nu een goedkopere auto te kopen en om alvast weer te reserveren voor de volgende toekomstige auto.

Heb je een lening nodig? Kies dan voor een persoonlijke lening
Wil je een auto kopen, maar heb je het geld niet? Je kunt beter een persoonlijke lening afsluiten dan een tweede hypotheek. In een periode van bijvoorbeeld vijf jaar betaal je de lening weer af. De rente voor een persoonlijke lening is hoger dan de rente voor een tweede hypotheek, maar met een extra hypotheek maak je hoge kosten voor het krijgen van de lening.

Wil je financieel advies of heb je hulp nodig bij een financiële beslissing? Wij helpen jou graag.