In 2020 zijn er veel meer hypotheken afgesloten

Nog nooit eerder zijn er zoveel hypotheken afgesloten als in het jaar 2020. Waar wordt de sterke stijging door veroorzaakt?

Hypotheken waren niet aan te slepen in 2020. Nog nooit zijn er zoveel hypotheken afgesloten in één jaar. Dit ondanks de coronacrisis.
In maart 2020 werd nog gevreesd voor de huizenmarkt door het toeslaan van het coronavirus. Maar zelfs een tweede golf heeft het aantal aangevraagde hypotheken niet belemmerd. De huizenmarkt is niet afgekoeld, wat in eerste instantie nog wel werd verwacht. Er zijn in 2020 maar liefst 10 procent meer nieuwe hypotheken aangevraagd in vergelijking met het jaar 2019. Als we oversluiters ook meetellen is de stijging nog groter.

Nog nooit eerder zijn er ruim 300.000 nieuwe hypotheken aangevraagd in één jaar.

Meer dan 535.000 hypotheken aangevraagd
Uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN) blijkt dat we massaal hypotheken hebben aangevraagd. Het ging om kopers van huizen, maar het grote aantal werd ook deels veroorzaakt door oversluiters door de zeer lage hypotheekrente. Nog nooit eerder zijn er ruim 300.000 nieuwe hypotheken aangevraagd in één jaar. Als we daar ook de oversluiters bijtellen, komt het aantal op 535.000 hypotheken. De oversluiters meegerekend gaat het zelfs om een stijging van 25 procent in vergelijking met het jaar 2019.

Veel oversluiters uit angst voor een stijgende hypotheekrente
Vooral na de uitbraak van het coronavirus in 2020 werden er meer hypotheken aangevraagd. De effecten op de economie zouden tot gevolg kunnen hebben dat de hypotheekrentes sterk stijgen. De stijging bleef uit, maar de angst ervoor bleef effect hebben. Toen de eerste golf onder controle was, werd namelijk al gewaarschuwd voor een tweede golf met weer economische effecten. Het gemiddelde bedrag waar een hypotheek voor is aangevraagd bedroeg in 2020 iets meer dan 312.000 euro. Dit is 7,9 procent hoger dan in 2019.

Vooral hypotheken afgesloten voor huizen in het hogere segment
Huiseigenaren die hun huis verkopen hebben een overwaarde te besteden. Dat blijkt ook uit de cijfers, want er zijn vooral hypotheken aangevraagd voor huizen in het hogere segment. De sterk gestegen huizenprijzen vormen vooral een probleem voor de starters. De huiseigenaren die een te verkopen huis hebben, profiteren namelijk ook van de hogere prijzen. Dit is een slechte ontwikkeling voor starters.

Starters blijven achter de feiten aan lopen
Door de ontwikkeling van de huizenprijzen wordt het steeds lastiger voor starters om een huis te kopen. De huizenprijzen stijgen namelijk veel harder dan de lonen. Hierdoor kunnen ze steeds lastiger een huis kopen. Starters kunnen zich wapenen door het opbouwen van een spaarkapitaal, maar het opbouwen van een flink kapitaal gaat niet snel. Starters kunnen in overleg met de hypotheekadviseur kijken waar de mogelijkheden liggen.

Wil jij jouw hypotheek inruilen voor een goedkopere? Wij kunnen samen met jou kijken waar de mogelijkheden liggen.

    Vul hier je contactgegevens in:

    Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.