Wat kost een betaalrekening per jaar?

De kosten van een bankrekening verschillen per bank. Kijk en vergelijk dus goed als je een nieuwe bankrekening kiest. Waar moet je op letten?

Zie je ook steeds afschrijvingen van je bank voor je betaalrekening? Het gaat om kleine bedragen, maar opgeteld loopt het op. Wat kost een betaalrekening?
Een betaalrekening kost je meestal geld. Er zijn gratis betaalrekeningen, maar deze hebben weer nadelen waardoor de meeste mensen toch kiezen voor een betaalrekening waar ze jaarlijkse kosten voor betalen. De tarieven van de banken verschillen, maar hetzelfde kun je zeggen over wat je krijgt voor de betaalde kosten. Voor papieren bankafschriften moet je bijvoorbeeld vaak kosten betalen, en niet bij alle banken is het mogelijk om papieren afschriften te ontvangen.

Let ook goed op het gebruik van de creditcard, want voor transacties ben je mogelijk ook weer kosten verschuldigd.​

Wat kost een bankrekening per jaar?
Voor een gezamenlijke betaalrekening met twee betaalpasjes en een creditcard betaal je ongeveer 50 tot 60 euro per jaar. Hierbij is er nog geen rekening gehouden met het willen ontvangen van papieren afschriften en de hoogte van de kosten van het rood staan. Voor betalingen in landen waar ze de euro niet hebben, betaal je weer extra. Let ook goed op het gebruik van de creditcard, want voor transacties ben je mogelijk ook weer kosten verschuldigd.

Wat biedt de betaalrekening jou?
Je let natuurlijk ook op de service en het gemak bij het kiezen van een betaalrekening. Het internetbankieren en mobiel bankieren bieden alle banken aan, daar hoef je dus niet meer specifiek op te letten. Bij sommige bankrekeningen betaal je extra voor een betaalpas voor de tweede rekeninghouder. Er zijn ook bankrekeningen waarbij je gratis een creditcard kunt koppelen aan de betaalrekening. Er is niet één bankrekening die voor iedereen de beste keuze is.

Rentevergoeding op de betaalrekening
Er zijn betaalrekeningen waar je een rente krijgt over het saldo op de betaalrekening. Helaas is dit op het moment nauwelijks een voordeel. Het gaat namelijk om een spaarrente van bijvoorbeeld 0,01 procent. Over een gemiddeld saldo van 2.000 euro op de betaalrekening, heb je recht op een rentevergoeding van 0,20 euro per jaar. In tijden met hogere rentes kunnen rekeningen met een rentevergoeding wel weer interessant worden.

Let ook op de kosten van het rood staan
De rentes zijn laag, maar dat geldt niet voor de rentes die banken rekenen voor het rood staan. De grote Nederlandse banken rekenen een rente van 9 tot 9,9 procent over de roodstand. Gerekend over een jaar kunnen de kosten hoog oplopen als je meerdere keren in het jaar negatief staat op de betaalrekening.

Je kunt overstappen naar een andere betaalrekening
Bij het veranderen van betaalrekening moet je de bedrijven op de hoogte stellen die bedragen storten op en incasseren van je bankrekening. Het kost dus wel de nodige moeite, maar misschien kan het uit om de overstap te maken.

Heb je vragen over geldzaken? Wij helpen je graag.