Westwagenstraat 79-B, Gorinchem
Ma - Vr : 09:00 - 17:30
010 – 30 70 237

Eenmalige aflossing

Tot 2013 was het mogelijk om een hypotheek af te sluiten waarbij aflossing plaatsvond aan het einde van de looptijd (eenmalig aflossen). Gedurende de gehele looptijd was rente verschuldigd over de gehele hoofdsom, en er vonden tijdens looptijd geen aflossingen plaats. De geldnemer die onder het fiscaal regime van 2012 of eerder valt, maakt hierdoor gebruik van een groter fiscaal voordeel als gevolg van de hypotheekrenteaftrek. Voor bestaande gevallen geldt overgangsrecht.

Er zijn drie hoofdvormen waarbij aflossing aan het einde van de looptijd ineens mogelijk was:

 1. Hypothecaire geldlening met aflossing via een levensverzekering, spaarrekening of beleggingsrecht
 2. Effectenhypotheek
 3. Aflossingsvrije hypoheek

Deze bespreken we hieronder.

Aflossen via een levensverzekering

Hypothecaire lening gecombineerd met een verpande levensverzekering. Hiermee bouwt de geldnemer vermogen op voor de aflossing op de einddatum (of bij eerder overlijden). De overkoepelende naam voor deze hoofdvorm is de levenshypotheek. De gekoppelde kapitaalverzekering is vaak een beleggingsverzekering. De geldnemer verzekert dan geen bedrag in euro’s, maar in fracties (eenheden) van beleggingsfondsen.

De verpande levensverzekering kan in verschillende vormen voorkomen, namelijk:

 • Gemengde verzekering: verzekeraar keert het kapitaal uit bij leven van de verzekerde op einddatum, of bij eerder overlijden. De einddatum van de verzekering valt samen met het einde van de looptijd van de hypothecaire lening. Met de uitkering kan de hypothecaire lening geheel of gedeeltelijk worden afgelost.
 • Kapitaal bij leven: verzekeraar keert het kapitaal uit bij leven van de verzekerde op einddatum. Bij eerder overlijden keert de verzekeraar niets uit.

Voorwaarden voor jaarlijkse fiscale vrijstelling:

 • Premiebetaling
 • Aanwending van de uitkering voor de zogenoemde kapitaalverzekering eigen woning (KEW), spaarrekening eigen woning (SEW) of beleggingsrecht eigen woning (BEW).
 • Polis gesloten onder het fiscale regime van 2012 of eerder

Hoog-laagconstructie

Bij hypotheken met aflossing uit een levensverzekering wordt soms een zogenoemde hoog-laagconstructie toegepast. Binnen de fiscaal toegestane bandbreedte legt de geldnemer dan bij aanvang een bepaald bedrag uit eigen middelen in als premie voor de levensverzekering. De vervolgpremies zijn een stuk lager, waardoor de maandlast lager is vergeleken met de situatie zonder hoog-laagconstructie.

De meest bekende hypotheken met aflossing via een levensverzekering zijn:

 1. Traditionele levenhypotheek
 2. Spaarhypotheek
 3. Beleggingshypotheek
 4. Hybridehypotheek of spaarbeleggingshypotheek

Vrijblijvende afspraak maken?

Wij zijn er om je te helpen de juiste keuze te maken. Wacht niet langer en plan online een gratis oriëntatiegesprek met één van onze adviseurs.

Bel mij terug!

  Kies soort vraag:

  Contact informatie:

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.